Ar trebui sa merg la dentist in timp ce sunt insarcinata?

iulie 13, 2022by FLORIDENT

Ingrijirea orala in timpul sarcinii

In ciuda faptului ca 90% dintre femei stiu ca sanatatea orala in timpul sarcinii este importanta, doar 60% dintre ele merg la un control stomatologic de rutina atunci cand sunt gravide, conform studiilor.

In timpul sarcinii, insa, sanatatea dentara este mai importanta decat oricand, in acea perioada gingiile devenind adesea sensibile si sangerand mai usor. Mai mult decat atat, controalele stomatologice de rutina sunt importante in timpul sarcinii, deoarece femeile insarcinate au un risc mai mare de carii dentare si gingivita. Femeile pot fi chiar susceptibile de travaliu prematur daca au o sanatate orala precara.

In ce consta o ingrijire orala corespunzatoare in timpul sarcinii?

Specialistii recomanda oricarei persoane sa mearga la un cabinet stomatologic pentru o curatare profesionala o data la fiecare sase luni. In timpul anului de sarcina, femeile ar trebui sa aiba parte de trei curatari dentare profesionale. Daca o viitoare mamica are nevoie de interventii stomatologice, ar trebui sa astepte pana in al doilea trimestru de sarcina, deoarece atunci sunt mai stabile hormonal.

Orice lucrare dentara care nu este urgenta poate si ar trebui amanata pana dupa nasterea copilului pentru a elimina orice risc potential, desi curatarea dentara profesionala si detartrajul in timpul sarcinii sunt esentiale si prezinta un risc scazut pentru mama si fat.

Mentinerea unei sanatati orale cat mai bune este importanta atat pentru mama, cat si pentru copilul pe care il poarta in pantece. Exista o corelatie intre sanatatea orala precara (in special cand vine vorba de boala parodontala) si nasterea prematura. Cauza consta in bacteriile din gura mamei care calatoresc prin fluxul sanguin si in placenta.

La ce trebuie sa fie atente femeile insarcinate atunci cand vine vorba de sanatatea orala?

Adesea, gingiile sensibile si care sangereaza sunt primul semn al sarcinii, ca urmare a cresterii nivelului de hormoni si a sensibilitatii la bacteriile din gura. Greata si varsaturile pot avea un impact negativ asupra smaltului dentar. Mentinerea unei sanatati orale cat mai bune va reduce efectele secundare ale sarcinii asupra dintilor.

Deoarece sarcina creste riscul de dezvoltare a anumitor boli orale, viitoarele mamici ar trebui sa fie atente la urmatoarele simptome:

  • inflamatie si sangerare a gingiilor (mai mult decat este considerat a fi normal in sarcina);
  • durere dentara la mestecarea mancarii;
  • respiratie urat mirositoare;
  • recesiune gingivala;
  • pungi parodontale intre dinti si gingii.

Daca intentionezi sa ramai insarcinata, iti recomandam sa iti programezi un control de rutina la un cabinet stomatologic Brasov cat mai curand posibil. Odata ce ai ramas insarcinata, controalele stomatologice ar trebui efectuate o data la 3 luni. Amanarea acestor controale poate avea urmari nefericite asupra sanatatii tale si a copilului.

Vezi si articolul „Cum pot combate frica de dentist?

FLORIDENT

O echipă de medici stomatologi care lucrează pentru a vă asigura că primiți cel mai bun tratament.

De ce FLORIDENT?
Social Media

Vizitați FLORIDENT pe social media și conectați-vă cu noi. Urmăriți conturile noastre pentru actualizări regulate.

Copyright 2022 by FLORIDENT. All rights reserved.

Copyright 2022 by FLORIDENT. All rights reserved.

https://i0.wp.com/stomatologie-brasov.ro/wp-content/uploads/2023/01/Asset-1@2x.png?fit=4179%2C1044&ssl=1

https://i0.wp.com/stomatologie-brasov.ro/wp-content/uploads/2023/01/Asset-2@2x.png?fit=4180%2C1044&ssl=1

https://i0.wp.com/stomatologie-brasov.ro/wp-content/uploads/2023/01/logo-alb-01-e1673518282846.png?fit=67%2C67&ssl=1