fbpx

Odontoterapie

Gamă variată de proceduri pentru tratarea diferitelor afecțiuni ale danturii

Odontoterapie. Cum şi de ce apar cariile?

Odontoterapia este ramura de servicii stomatologice a medicinei dentare ce se ocupă cu tratamentul cariei dentare, a efectelor și complicatiilor acesteia, precum și cu tratamentul traumatismelor dentare sau tratament după implant dentar.

Ce sunt cariile? De ce avem carii?

Caria dentară este o afecțiune a cavității orale ce se manifestă prin distrucția țesuturilor dure componente ale dintelui (smalț, dentină, cement). Cauza este reprezentată de acțiunea bacteriilor nocive de la nivel oral, care in condiții favorabile (igiena precara, umiditate, caldură) vor produce acizi capabili sa demineralizeze si să slăbeasca rezistența acestor țesuturi.

Cum se poate observa în primă instanță prezența cariei?

  • durerile dentare;

  • sensibilitatea la rece, cald sau dulce;

  • respiraţia devine urât mirositoare (halenă fetidă);

  • dinţii prezintă coloraţii negre, maronii sau gri pe anumite suprafeţe, etc.

Tratamentul cariei dentare variază în funcției de gradul de afectare al dinților. În faza incipientă a procesului carios, se recomandă periajul cu paste fluorate sau tratamente cu fluor. O metodă frecventă de tratament este obturația, materialul care acoperă cavitatea și reface dintele până la forma inițială. Această metodă se utilizează după ce specialistul a îndepărtat caria. În situația în care dintele este puternic afectat, medicul specialist apelează la coroana de substituție, ce reconstruiește total sau parțial dintele. Dacă rădăcina dintelui este puternic afectată se recurge la chirurgie dentară extracție, acesta fiind înlocuit cu o punte sau un implant.