Cafeaua este dăunătoare pentru dantură?

Cafeaua, răsfățul matinal al multora, este o băutură îndrăgită mai ales pentru energia pe care ne-o oferă dimineața și aroma sa distinctivă. Este deasemenea una dintre cele mai apreciate băuturi la nivel mondial, esimându-se că aproximativ un miliard de oameni, consumă macar o cană de cafea în fiecare zi. Dacă ne numărăm și noi printre ei, este important să ne întrebăm cum influențează consumul de cafea sănătatea danturii noastre și cum putem minimiza impactul negativ. În continuare, vom explora câteva aspecte legate de consumul de cafea și efectele sale asupra sănătății orale, dar mai ales daca Cafeaua este dăunătoare pentru dantură.

 

Cum influențează cafeaua sănătatea dentară?

Cu toții am observat petele maronii care rămân pe ceașcă din care ne bem cafeaua; exact același lucru se întâmplă și în cazul dinților, în special pe partea interioară, petele de cafea se instalează, fiind extrem de aderente și greu de curățat. Asta se întâmplă pentru că pigmentul cafelei pătrunde prin toate microfisurile și prin microspațiile existente la nivelul prismelor de smalț. Nu numai smalțul este supus acestui proces. În cazul obturațiilor vechi sau incorect finisate, cafeaua se infiltrează pe la margini și schimbă iremediabil culoarea.

 

Cum poate cafeaua contribui la formarea tartrului dentar?

Substanțele din cafea, colorațiile, favorizează depunerea plăcii bacteriene, acumularea de tartru și resturi alimentare. Toate acestea duc în timp la apariția cariilor și problemelor parodontale.

 

Există modalități de a minimiza impactul negativ al cafelei asupra danturii?

Consumul moderat, utilizarea paie pentru a reduce contactul direct cu dinții și menținerea igienei orale sunt modalități eficiente de a minimiza impactul negativ. Un program regulat de igienă orală include periajul adecvat, utilizarea aței dentare, detartraje periodice și igienizare profesională (o dată la 6 luni).

 

Ce recomandări pot oferi stomatologii iubitorilor de cafea?

Chiar dacă cafeaua este dăunătoare pentru dantură, nu trebuie exclusă complet din obiceiurile noastre zilnice, ci trebuie doar să avem grijă atunci când o consumăm. Controlul periodic la dentist este o componentă foarte importantă în menținerea igienei și sănătații dentare.

 

Te așteptăm la Clinica stomatologică Florident din Brașov, pentru controlul periodic și igienizare profesională a danturii.

 

FLORIDENT

O echipă de medici stomatologi care lucrează pentru a vă asigura că primiți cel mai bun tratament.

De ce FLORIDENT?
Social Media

Vizitați FLORIDENT pe social media și conectați-vă cu noi. Urmăriți conturile noastre pentru actualizări regulate.

Copyright 2022 by FLORIDENT. All rights reserved.

Copyright 2022 by FLORIDENT. All rights reserved.

https://stomatologie-brasov.ro/wp-content/uploads/2023/01/Asset-1@2x.png

https://stomatologie-brasov.ro/wp-content/uploads/2023/01/Asset-2@2x.png

https://stomatologie-brasov.ro/wp-content/uploads/2023/01/logo-alb-01-e1673518282846.png