Frica de dentist. Cum o învingem?

Sănătatea orală este considerată pe scară largă drept unul dintre cele mai importante aspecte ale sănătății noastre generale. Cu toate acestea, poate la fel de răspândită este frica de dentist. Această frică obișnuită poate proveni dintr-o serie de emoții legate de grijile legate de sănătatea ta orală, precum și de potențialele experiențe proaste pe care le-ai putea avea la dentist în timpul tinereții tale.

Dar pentru unii oameni, astfel de temeri pot veni sub formă de dentofobie (numită și odontofobie). Ca și alte fobii , aceasta este definită ca o frică extremă sau irațională față de obiecte, situații sau oameni – în acest caz, dentofobia este frica extremă de a merge la dentist.

Având în vedere importanța îngrijirii bucale pentru sănătatea dumneavoastră generală, teama de dentist nu ar trebui să vă împiedice de la controale și curățări regulate. Totuși, nu este ușor pentru toată lumea să meargă pur și simplu la dentist.

Aici, vom discuta despre cauzele care stau la baza potențialelor, precum și despre tratamentele și mecanismele de adaptare care pot fi un punct de plecare pentru a vă ajuta să vă cuceriți frica de dentist.

 

Frica vs. fobie de dentist

 

Temerile și fobiile sunt adesea discutate în mod interschimbabil, dar aceste două stări de spirit au unele diferențe marcante între ele. O frică poate fi o antipatie puternică care poate provoca evitarea, dar nu este neapărat ceva la care te-ai putea gândi până când lucrul de care te temi nu se prezintă.

Pe de altă parte, o fobie este o formă mult mai puternică de frică. Fobiile sunt considerate un tip de tulburare de anxietate și se știe că provoacă suferință extremă și evitare – atât de mult încât acestea interferează cu viața de zi cu zi.

O altă caracteristică a fobiei este că nu este ceva care probabil îți va face rău în realitate, dar nu poți să nu simți că o va face.

Când este aplicat în contextul mersului la dentist, a fi frică ar putea însemna că nu-ți place să mergi și să amâni programările până când este necesar. S-ar putea să nu vă placă senzația și sunetele instrumentelor folosite în timpul curățărilor și altor proceduri, dar le suportați oricum.

În comparație, dentofobia poate prezenta o teamă atât de gravă încât să eviți cu totul medicul stomatolog. Chiar și simpla mențiune sau gândul la dentist poate provoca anxietate. Pot apărea și coșmaruri și atacuri de panică.

Cauzele și tratamentul pentru frica de dentist și dentofobie pot fi similare. Cu toate acestea, o fobie legitimă a dentistului poate dura mai mult timp și efort pentru a face față.

 

Ce cauzeaza frica de dentist si la ce trebuie sa fii atent

 

Frica de dentist este de obicei cauzată de experiențele negative din trecut. Poate că ți-a fost frică de dentist în copilărie, iar aceste sentimente ți-au rămas pe măsură ce ai crescut.

Unii oameni se tem, de asemenea, de zgomotele instrumentelor pe care stomatologii și igieniștii dentari le folosesc pentru curățarea dinților și examene, așa că gândirea la acestea ar putea aduce și unele temeri.

Prin definiție, o fobie este o frică extremă. Acest lucru ar putea fi, de asemenea, legat de o experiență negativă din trecut. Poate că ați experimentat durere, disconfort sau o lipsă generală de empatie la un cabinet stomatologic, iar acest lucru a creat o aversiune semnificativă față de a vedea un alt stomatolog în viitor. Se estimează că 2,7% dintre bărbați și 4,6% dintre femei

Pe lângă fricile și fobiile legate de experiențele anterioare, este, de asemenea, posibil să vă simțiți frica de un dentist din cauza preocupărilor pe care le puteți avea cu privire la sănătatea dumneavoastră orală. Poate că aveți dureri de dinți sau sângerări ale gingiilor, sau poate că nu ați fost la dentist de câteva luni sau ani și vă este frică să nu primiți vești proaste.

Oricare dintre aceste preocupări vă poate determina să evitați să mergeți la dentist.

 

Cum tratam frica de dentist

 

Temerile ușoare legate de vizita la stomatolog sunt cel mai bine remediate mergând la dentist în loc să o evitați. În cazul unei intervenții stomatologice semnificative, puteți cere să fiți sedat, astfel încât să nu fiți treaz în timpul procedurii. Deși nu este o practică obișnuită în toate cabinetele, este posibil să puteți găsi un dentist care să vă satisfacă dorințele de sedare.

Cu toate acestea, dacă aveți o fobie adevărată, acțiunea de a merge la dentist este mult mai ușor de spus decât de făcut. Ca și alte fobii, dentofobia poate fi legată de o tulburare de anxietate, care poate necesita o combinație de terapii și medicamente.

 

Terapia prin expunere

 

Terapia prin expunere, un tip de psihoterapie , se numără printre cele mai eficiente soluții pentru dentofobie, deoarece presupune vizitarea stomatologului într-o bază mai graduală.

S-ar putea să începeți prin a face vizite la cabinetul stomatologului fără să vă așezați la un examen. Apoi, puteți continua treptat pe vizitele dvs. cu examene parțiale, radiografii și curățări până când vă simțiți confortabil să luați o întâlnire completă.

 

Medicament

 

Medicamentele nu vor trata dentofobia de la sine. Cu toate acestea, anumite tipuri de medicamente anti-anxietate pot atenua simptomele pe măsură ce lucrați prin terapia de expunere. Acestea pot, de asemenea, ușura unele dintre simptomele mai fizice ale fobiei tale, cum ar fi hipertensiunea arterială .

Sfaturi pentru a rămâne calm la dentist

 

Indiferent dacă sunteți pregătit să vă înfruntați frica din plin sau vă pregătiți pentru terapia de expunere pentru a vedea treptat medicul dentist, următoarele sfaturi vă pot ajuta să rămâneți calm în timpul programării:

  • Consultați medicul dentist într-un moment al zilei mai puțin aglomerat, cum ar fi orele dimineții. Vor fi mai puțini oameni, dar și mai puține instrumente care fac zgomote care ar putea declanșa anxietatea. De asemenea, cu cât vă vedeți mai târziu medicul dentist, cu atât anxietățile dumneavoastră se vor acumula în anticipare.
  • Aduceți căști cu anulare de zgomot sau căști cu muzică pentru a vă ajuta să vă relaxați.
  • Cereți unui prieten sau unei persoane dragi să vă însoțească în timpul întâlnirii.
  • Practicați respirația profundă și alte tehnici de meditație pentru a vă calma nervii.

Mai presus de orice, știți că este în regulă dacă aveți nevoie de o pauză în orice moment în timpul vizitei dumneavoastră. Poate fi util să stabiliți un „semnal” cu medicul dentist din timp, astfel încât să știe când să se oprească.

Apoi poți fie să-ți continui vizita când ești gata, fie să te întorci într-o altă zi când te simți mai bine.

 

Cum să găsești dentistul potrivit pentru tine

 

Printre cele mai importante calități ale unui dentist este capacitatea de a-ți înțelege temerile și aversiunile. Puteți cere medicului dumneavoastră sau unei persoane dragi o recomandare pentru un stomatolog grijuliu. O altă opțiune este să sunați și să întrebați potențialele cabinete dacă sunt specializate în lucrul cu pacienții care au temeri sau dentofobie.

Înainte de a merge la un examen și la curățenie, puteți lua în considerare rezervarea unei consultații pentru a determina dacă medicul stomatolog exemplifică tipul de profesionist înțelegător de care aveți nevoie.

Este important să fiți deschis cu privire la motivul pentru care vă este frică să mergeți la dentist, astfel încât acesta să vă poată liniști mai bine. Stomatologul potrivit îți va lua în serios temerile, în același timp fiind adaptat nevoilor tale.

 

Ideea principala

Sănătatea ta orală este un aspect important al bunăstării tale generale. Totuși, acest fapt singur poate să nu fie suficient pentru a convinge pe cineva să meargă la dentist dacă are o frică sau o fobie extremă. În același timp, evitarea continuă nu va face decât să înrăutățească frica de dentist.

Există numeroase strategii disponibile pentru a face față dentofobiei. De asemenea, este important să vă avertizați medicul dentist pentru ca acesta să vă poată găzdui. Va dura timp și efort, dar este posibil să progresezi până la un punct în care temerile tale nu te vor mai împiedica să obții îngrijirea orală de care ai nevoie.

Vezi si articolul de aici.

FLORIDENT

O echipă de medici stomatologi care lucrează pentru a vă asigura că primiți cel mai bun tratament.

De ce FLORIDENT?
Social Media

Vizitați FLORIDENT pe social media și conectați-vă cu noi. Urmăriți conturile noastre pentru actualizări regulate.

Copyright 2022 by FLORIDENT. All rights reserved.

Copyright 2022 by FLORIDENT. All rights reserved.

https://stomatologie-brasov.ro/wp-content/uploads/2023/01/Asset-1@2x.png

https://stomatologie-brasov.ro/wp-content/uploads/2023/01/Asset-2@2x.png

https://stomatologie-brasov.ro/wp-content/uploads/2023/01/logo-alb-01-e1673518282846.png