Sensibilitatea dentară, cauze si tratament

Sensibilitatea dentară este o problemă comună și supărătoare pentru multe persoane. Aceasta poate fi descrisă ca o durere ascuțită și de scurtă durată resimțită la nivelul dinților în urma expunerii la stimuli precum alimente reci sau calde, băuturi, dulciuri sau aer rece.

Cauzele acestei afecțiuni pot fi variate și includ următoarele:

1. Eroziunea smalțului dentar: Smalțul protejează suprafața dinților, iar dacă acesta se deteriorează din cauza alimentației nesănătoase sau a igienei orale precare, se poate expune dentina subiacentă, care conține tubuli microscopici care duc la nervul dinților.
2. Periajul prea agresiv: Perierea dinților cu o forță excesivă sau utilizarea unei perii de dinți cu peri duri poate duce la uzura smalțului dentar și la expunerea dentinei subiacente.
3. Bruxismul: Dacă presezi dinții în timpul somnului sau în timpul stresului, aceasta poate duce la uzura smalțului dentar și la expunerea dentinei.
4. Ruperea dinților: Fracturile dentare sau fisurile pot permite alimentelor și băuturilor să pătrundă în interiorul dinților și să provoace durere.
5. Tratamente dentare: Unele proceduri dentare, cum ar fi albirea dentară sau tratamentele de canal, pot provoca temporar sensibilitate.

Sensibilitatea dentară poate fi tratată cu succes. În primul rând, este important să se identifice cauza sau cauzele ei, prin consultarea medicului stomatolog.

În funcție de cauză, există o serie de opțiuni de tratament disponibile:

1. Utilizarea unei paste de dinți special concepute pentru sensibilitate dentară: Aceste paste de dinți conțin ingrediente care pot ajuta la reducerea sensibilității.
2. Aplicarea de lacuri dentare: Aceste lacuri se aplică pe suprafața dinților și protejează smalțul, reducând astfel expunerea la stimuli.
3. Tratamentul cu fluor: Fluorul poate ajuta la întărirea smalțului dentar și la reducerea afecțiunii.
4. Tratamente profesionale: În cazurile severe de sensibilitatea dentară, medicul stomatolog poate recomanda tratamente precum aplicarea de coroane dentare sau de inele de închidere.

În plus, este important să îți păstrezi igiena orală la un nivel ridicat, să eviți alimentele și băuturile care îți afectează sănătatea dentară și să consulți medicul stomatolog regulat pentru a preveni sau trata problemele în stadii incipiente.

 

Intrebari frecvente despre sensibilitatea dentară:

 

Ce este?

Este o afecțiune care se manifestă prin durere sau disconfort la nivelul dinților, în special la expunerea la stimuli precum temperaturile extreme, alimentele dulci sau acide, aerul rece sau periajul dentar.

Ce o cauzează?

Poate fi cauzată de mai mulți factori, printre care se numără: eroziunea smalțului dentar, cariile dentare, bruxismul, parodontita, utilizarea agresivă a periuței de dinți, tratamentele dentare precum albirea dentară sau lucrările dentare.

Cum pot preveni?

Există mai multe modalități prin care se poate preveni sensibilitatea dentară, precum:

1.Menținerea unei igiene orale corespunzătoare prin periajul regulat al dinților și folosirea aței dentare;

2.Limitarea consumului de alimente și băuturi acide, dulci sau reci;

3.Evitarea utilizării periuței de dinți cu peri duri sau periajul prea agresiv;

4.Vizitarea regulată la dentist pentru verificarea stării de sănătate a dinților și tratarea eventualelor probleme.

Cum se tratează?

Tratamentul depinde de cauzele acesteia. În cazul în care sensibilitatea este cauzată de o afecțiune dentară precum cariile sau eroziunea smalțului, tratamentul constă în tratarea acestei afecțiuni. În cazul în care sensibilitatea este cauzată de utilizarea agresivă a periuței de dinți sau a pastei de dinți, se poate recomanda utilizarea unei periuțe de dinți moi și a unei paste de dinți pentru dinți sensibili. De asemenea, se pot aplica tratamente precum fluorizarea sau aplicarea de lacuri dentare pentru a reduce sensibilitatea.

Este o problemă gravă?

Poate fi o problemă deranjantă și dureroasă, dar de obicei nu reprezintă o problemă gravă din punct de vedere medical. Cu toate acestea, este important să discutați cu medicul stomatolog despre orice simptom de sensibilitatea dentară pentru a identifica cauza și a preveni orice afecțiune dentară care ar putea agrava problema.

 

Dacă și dumneavostră vă confruntați cu acestă problemă, vă așteptăm la Clinica stomatologică Florident Brașov, pentru o consultație stomatologică și pentru a discuta despre opțiunile de tratament. Clinica Florident este o clinică modernă și bine echipată, care oferă o gamă completă de servicii stomatologice pentru a satisface nevoile tuturor pacienților săi. Echipa noastră de specialiști în stomatologie este formată din medici cu experiență și cunoștințe solide în domeniu, care oferă servicii de înaltă calitate pentru toți pacienții, indiferent de nevoile lor.

https://stomatologie-brasov.ro/wp-content/uploads/2023/04/WhatsApp-Image-2023-04-20-at-08.51.52.jpg
FLORIDENT

O echipă de medici stomatologi care lucrează pentru a vă asigura că primiți cel mai bun tratament.

De ce FLORIDENT?
Social Media

Vizitați FLORIDENT pe social media și conectați-vă cu noi. Urmăriți conturile noastre pentru actualizări regulate.

Copyright 2022 by FLORIDENT. All rights reserved.

Copyright 2022 by FLORIDENT. All rights reserved.

https://stomatologie-brasov.ro/wp-content/uploads/2023/01/Asset-1@2x.png

https://stomatologie-brasov.ro/wp-content/uploads/2023/01/Asset-2@2x.png

https://stomatologie-brasov.ro/wp-content/uploads/2023/01/logo-alb-01-e1673518282846.png