Care este durata de viata a implantului dentar?

Care este durata de viata a implantului dentar, este o întrebare pe care mulți pacienți ne-o adresează.

Din ce în ce mai mulți oameni aleg opțiunea de implant dentar  în locul altor metode de înlocuire a dinților, cum ar fi punțile sau protezele dentare tradiționale, din ce în ce mai mulți oameni aleg opțiunea de implant dentar. Când decid să urmeze acest tratament, totuși, majoritatea pacienților se întreabă cât de longevive sunt implanturile dentare în comparație cu celelalte tipuri de restaurări dentare. La urma urmei, tratamentele de implant dentar sunt puțin mai invazive și mai costisitoare decât cele care implică plasarea de punți dentare sau de proteze dentare, așa că este de la sine înțeles că pacienții doresc să se asigure că merită să investească în această procedură.

Pentru a răspunde la întrebarea care este durata de viață a implanturilor dentare, trebuie să luăm în considerare, înainte de toate, structura acestora.

 

Structura implanturilor dentare

 

Este important să înțelegem anatomia de bază a unei restaurări pe implant. Restaurările pe implanturi sunt compuse din trei componente principale. Stâlpul implantului (radacina sau implantul propriu-zis) este fabricat din titan și reprezintă piesa care este implantată în osul maxilarului. Odată ce a fost plasat în osul maxilarului, stâlpul implantului va fuziona cu osul înconjurător într-un proces numit osteointegrare. După ce stâlpul implantului s-a integrat, acesta va putea funcționa la fel ca o radacina dentară naturală.

În interiorul stâlpului implantului se găsește o zonă goală proiectată pentru o piesă de bont. Bontul este un stâlp metalic care se înșurubează în stâlpul implantului și se extinde deasupra liniei gingiei. Componenta finală a unui implant dentar este coroana dentară care se fixează pe bont folosind un adeziv dentar sau un mic șurub acoperit cu rășină compozită.

De fapt, pe bont se poate fixa fie o coroană dentară (pentru înlocuirea unui singur dinte), fie o punte sau o proteză (dacă este necesară înlocuirea mai multor dinți).

 

Care este durata de viata a implantului dentar?

 

Deoarece există trei componente care alcătuiesc un singur implant dentar, toate aceste componente diferite trebuie luate în considerare atunci când se determină cât de mult va rezista implantul dentar. În cele mai multe cazuri, stâlpul de implant durează cel mai mult deoarece este fuzionat cu osul din jur și nu este expus direct la elemente ce pot provoca daune. Majoritatea experților susțin că durata medie de viață a unui stâlp de implant dentar este de circa 25 de ani sau mai mult. Unii experți spun, însă, că stâlpii de implant pot fi permanenți.

Celelalte două componente, bontul și coroana / puntea / proteza, sunt mai susceptibile de a fi deteriorate și pot necesita în cele din urmă înlocuire. În general, coroana dentară trebuie înlocuită la circa 10-15 ani, deoarece forțele de mestecare și mușcătura vor uza în cele din urmă suprafața exterioară. Cu toate acestea, durata de viață a coroanei (sau a punților / protezei) depinde de o serie de factori, inclusiv de materialele folosite în realizarea ei, de locația în care este plasată și de obiceiurile orale ale pacientului.

 

 

Vezi si articolul „Cum pot combate frica de dentist?

FLORIDENT

O echipă de medici stomatologi care lucrează pentru a vă asigura că primiți cel mai bun tratament.

De ce FLORIDENT?
Social Media

Vizitați FLORIDENT pe social media și conectați-vă cu noi. Urmăriți conturile noastre pentru actualizări regulate.

Copyright 2022 by FLORIDENT. All rights reserved.

Copyright 2022 by FLORIDENT. All rights reserved.

https://stomatologie-brasov.ro/wp-content/uploads/2023/01/Asset-1@2x.png

https://stomatologie-brasov.ro/wp-content/uploads/2023/01/Asset-2@2x.png

https://stomatologie-brasov.ro/wp-content/uploads/2023/01/logo-alb-01-e1673518282846.png