Din ce in ce mai multi oameni aleg optiunea de implant dentar Brasov in locul altor metode de inlocuire a dintilor, cum ar fi puntile sau protezele dentare traditionale. Cand decid sa urmeze acest tratament, totusi, majoritatea pacientilor se intreaba cat de longevive sunt implanturile dentare in comparatie cu celelalte tipuri de restaurari dentare. La urma urmei, tratamentele de implant dentar sunt putin mai invazive si mai costisitoare decat cele care implica plasarea de punti dentare sau de proteze dentare, asa ca este de la sine inteles ca pacientii doresc sa se asigure ca merita sa investeasca in aceasta procedura.
Pentru a raspunde la intrebarea care este durata de viata a implanturilor dentare, trebuie sa luam in considerare, inainte de toate, structura acestora.
Structura implanturilor dentare
Este important sa intelegem anatomia de baza a unei restaurari pe implant. Restaurarile pe implanturi sunt compuse din trei componente principale. Stalpul implantului (radacina sau implantul propriu zis) este fabricat din titan si reprezinta piesa care este implantata in osul maxilarului. Odata ce a fost plasat in osul maxilarului, stalpul implantului va fuziona cu osul inconjurator intr-un proces numit osteointegrare. Dupa ce stalpul implantului s-a integrat, acesta va putea functiona la fel ca o radacina dentara naturala.
Pe interiorul stalpului implantului se gaseste o zona goala proiectata pentru o piesa de bont. Bontul este un stalp metalic care se insurubeaza in stalpul implantului si se extinde deasupra liniei gingiei. Componenta finala a unui implant dentar este coroana dentara care se fixeaza pe bont folosind un adeziv dentar sau un mic surub acoperit cu rasina compozita.
De fapt, pe bont se poate fixa fie o coroana dentara (pentru inlocuirea unui singur dinte), fie o punte sau o proteza (daca este necesara inlocuirea mai multor dinti).
Durata medie de viata a implanturilor dentare
Deoarece exista trei componente care alcatuiesc un singur implant dentar, toate aceste componente diferite trebuie luate in considerare atunci cand se determina cat de mult va rezista implantul dentar. In cele mai multe cazuri, stalpul de implant dureaza cel mai mult deoarece este fuzionat cu osul din jur si nu este expus direct la elemente ce pot provoca daune. Majoritatea expertilor sustin ca durata medie de viata a unui stalp de implant dentar este de circa 25 de ani sau mai mult. Unii experti spun, insa, ca stalpii de implant pot fi permanenti.
Celelalte doua componente, bontul si coroana / puntea / proteza, sunt mai susceptibile de a fi deteriorate si pot necesita in cele din urma inlocuire. In general, coroana dentara trebuie inlocuita la circa 10-15 ani, deoarece fortele de mestecare si muscatura vor uza in cele din urma suprafata exterioara. Cu toate acestea, durata de viata a coroanei (sau a puntilor / protezei) depinde de o serie de factori, inclusiv de materialele folosite in realizarea ei, de locatia in care este plasata si de obiceiurile orale ale pacientului.
Vezi si articolul „Cum pot combate frica de dentist?„