Pot să recurg la tratamente stomatologice în timpul sarcinii?
Detartrajul și examenul anual stomatologic nu numai că sunt sigure, dar sunt și recomandate în sarcină. Nivelele crescute de hormoni determină tumefierea, sângerarea și reținerea alimentelor la nivelul gingiilor, ceea ce va accentua inflamația acestora.
Controalele preventive stomatologice în sarcină sunt esențiale pentru evitarea infecțiilor la nivelul gingiilor, în plus, specialiștii recomandă să-ți periezi dinții de doua ori pe zi și să folosești zilnic ața dentară.
______________________________
Ce pot face astfel încât vizita la stomatolog să fie cât mai relaxantă?
În general, tratamentele stomatologice se pot efectua în condiții normale pe toată perioada sarcinii cu condiția ca medicul stomatolog să fie informat despre istoricul tău obstetrical și medical. Totuși, perioada ideală este trimestrul 2 de sarcina. Îți va fi mult mai dificil să stai întinsă pe spate pentru o perioada lungă de timp când ești in cel de-a treilea trimestru de sarcină.
______________________________
Este sigur pentru copil dacă fac anestezie?
Lidocaina este cel mai frecvent anestezic local folosit in tratamentele dentare. Este un medicament din categoria B de risc (studiile nu au demonstrat vreun efect nociv asupra fătului) care traversează placenta. Daca este nevoie de un tratament dentar, cantitatea de anestezic administrat trebuie sa fie cât mai mica, însă suficientă pentru a te simți confortabil. Daca vei simți durere în timpul lucrării, cere medicului sa suplimenteze anestezia. Daca ești confortabilă, se reduce stresul pe care tu și copilul tău l-ați putea resimți.