Îngrijirea orală în timpul sarcinii

Îngrijirea orală în timpul sarcinii reprezintă un aspect important pentru sanătatea viitoarelor mămici. În ciuda faptului că 90% dintre femei știu că sanatatea orală în timpul sarcinii este importantă, doar 60% dintre ele merg la un control stomatologic de rutină atunci când sunt gravide, conform studiilor.

În timpul sarcinii, însă, sănătatea dentară este mai importantă decat oricând. În acestă perioadă gingiile devenind adesea sensibile și sângerand mai ușor. Mai mult decât atât, controalele stomatologice de rutină sunt importante în timpul sarcinii, deoarece femeile însărcinate au un risc mai mare de carii dentare și gingivită. Femeile pot fi chiar susceptibile de travaliu prematur dacă au o sănatate orală precară.

În ce constă o îngrijire orală corespunzătoare în timpul sarcinii?

Specialiștii recomandă oricarei persoane să meargă la un cabinet stomatologic pentru o curățare profesională o dată la fiecare șase luni. În timpul anului de sarcină, femeile ar trebui să aibă parte de trei curățări dentare profesionale. Dacă o viitoare mămică are nevoie de intervenții stomatologice, ar trebui să aștepte până în al doilea trimestru de sarcină, deoarece atunci sunt mai stabile hormonal.

Orice lucrare dentară care nu este urgentă poate și ar trebui amânată până după nașterea copilului pentru a elimina orice risc potențial, deși curățarea dentară profesională și detartrajul în timpul sarcinii sunt esențiale și prezintă un risc scăzut pentru mamă și făt.

Menținerea unei sănătăți orale cât mai bune este importantă atât pentru mamă, cât și pentru copilul pe care îl poartă în pântece. Există o corelație între sănătatea orală precară (în special când vine vorba de boala parodontală) și nașterea prematură. Cauza constă în bacteriile din gura mamei care călătoresc prin fluxul sanguin și în placenta.

La ce trebuie să fie atente femeile însărcinate atunci când vine vorba de sănătatea orală?

Adesea, gingiile sensibile și care sângerează sunt primul semn al sarcinii, ca urmare a creșterii nivelului de hormoni și a sensibilității la bacteriile din gură. Greata și vărsăturile pot avea un impact negativ asupra smalțului dentar. Menținerea unei sănătăți orale cât mai bune va reduce efectele secundare ale sarcinii asupra dinților.

Deoarece sarcina crește riscul de dezvoltare a anumitor boli orale, viitoarele mămici ar trebui să fie atente la următoarele simptome:

  • Inflamație și sângerare a gingiilor (mai mult decât este considerat a fi normal în sarcină).
  • Durere dentară la mestecarea alimentelor.
  • Respirație urât mirositoare.
  • Recesiune gingivală.
  • Pungi parodontale între dinți și gingii.

Sănătatea orală este un pilon esențial pentru starea generală de bine, încurajăm viitoarele mămici să-și facă timp pentru vizite regulate la dentist.

Echipa Clinicii de stomatologie Florident, este alături de viitoarele mămici și le vor oferii servicii medicale de cea mai bună calitate. Dacă mai aveți și alte întrebări cu privire la mersul la stomatolog în timpul sarcinii, suntem aici să vă răspundem. Ne dorim ca mersul la stomatolog să fie pentru viitoarele mămici o experiență cât mai confortabilă și liniștitoare în acestă perioadă care este deja plină de numeroase schimbări și provocări.